TRUE LOVE TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ
1000 TL VE ÜZERİ KARGO ÜCRETSİZ
TRUE LOVE TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ
1000 TL VE ÜZERİ KARGO ÜCRETSİZ
Köpekler İçin Doğru Mama Nasıl Seçilmelidir?

Köpekler İçin Doğru Mama Nasıl Seçilmelidir?

     Köpek maması her köpek için aynı değildir ve her köpek aynı beslenmeye ihtiyaç duymaz. Yavrular, yaşlı köpeklerden farklı bir besin gereksinimine sahiptir; küçük köpekler büyük ırklardan farklı ihtiyaçlara sahiptir ve bazı köpekler kuru mama yerine yaş mama tercih ederler. Küçük dostlarımızın beslenme ihtiyaçları yaşla veya hastalık gibi yaşam değişiklikleriyle değişir. İnsanlar gibi doğru yiyecekleri seçerek, köpeklerimizin sağlıklı ve enerjik bir yaşamı mı yoksa durgun bir yaşamı mı olacağını biz belirleyebiliriz.


İyi Köpek Mamasını "İyi" Yapan Nedir?


     Birçok kişinin düşündüğünün aksine, köpekler sadece etobur değildir. Mamalarında sebzeler, meyveler ve tahıllar sağlıklı bir dengede bulunmalıdır. Protein kas kütlesi oluşturmak için esastır, ancak temel vitaminler, mineraller ve lifler sağlıklı bir sindirim sistemi için önemlidir.


Köpekler ırklarına ve yaşlarına göre farklı mamalar yemelidir.
Köpekler ırklarına ve yaşlarına göre farklı mamalar yemelidir.

Peki, Mama Nasıl Seçilir?


1- Büyük ve Küçük Irklar

     Chihuahua ve Büyük Dane'in köpek ailesinin bir parçası olduğu doğru olsa da beslenme ihtiyaçları çok farklıdır. Daha küçük ırklar, daha büyük ırklardan daha yüksek metabolizma hızına sahip olsalarda büyük ırklar daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Daha büyük ırklarda (özellikle yavruyken) kas-iskelet sağlığını geliştiren bir besin gereklidir. Büyük köpeklerin mama boyutları küçük köpeklerinkinden büyük olduğundan olası boğulma riskine karşı büyük ırk köpek mamaları küçük ırk köpeklerine verilmemelidir.


2- Farklı Diyeti Olan Köpekler

     Bazı köpekler beslenme kısıtlamalarına sahipken, bazıları hassas bir mideye sahiptir. Örneğin, köpeğinizin tahıl alerjisi varsa, tahılsız köpek maması seçmeniz gerekmektedir. Köpeğinize doğru yiyeceği seçmek için köpeğinizi gözlemlemelisiniz ve mamasına veterinerinizle birlikte karar vermelisiniz. Veterineriniz köpeğinizin beslenme ihtiyaçlarına özel olarak köpek maması veya takviye reçete edebilir. Köpeğinizin beslenme sorunu olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle veterinerinize danışmalısınız.


3- Yaş Mama mı Kuru Mama mı?

     Genellikle yaş mama veya kuru mama seçimi masraflara, köpeğinizin beslenme alışkanlıklarına ve köpeğinizin seçiciliğine bağlıdır. Kuru mamalar daha ucuzdur ve kolayca saklanabilir; bunun yanında yaş mamalar biraz daha pahalı olup açıldığında soğuk bir yerde saklanmalıdır. Her iki mama türü de aynı içeriğe sahip olmasına rağmen, yaş mama daha yoğun bir aromaya ve içeriğe sahiptir.

4- Yavru, Yetişkin ve Yaşlı Köpek Maması

     Yavru köpekler ilk yıl için yavru köpek mamasına ihtiyaç duyarlar. Bir yavruya yetişkin maması vermek, yavrunun ilk yıl boyunca ihtiyaç duyduğu beslenmeyi almasını engeller. Ayrıca, küçük dostumuzun küçük veya büyük ırk köpeği olup olmadığını da göz önünde bulundurmalısınız. Yetişkin mamalarına bir yıl sonra geçmeye başlayabilirsiniz. Yetişkin mamaları ırklara bağlı olarak değişebilmektedir. 7 yaşından sonraki köpekler yaşlı köpek olarak düşünülür. Yaşlı dostlarımızın enerjileri ve kas kütleleri azaldıkça onlara biraz daha fazla protein gerekir. Bir miktar lif takviyesi de yaşla birlikte gelen kabızlık veya yaşla birlikte azalan glikozun düzenlenmesine yardımcı olacaktır.


5- Hamile Köpekler

     Hamile dişiler yüksek kaliteli, sindirimi kola ve dengeli bir diyet tüketmelidir. AKC'ye (American Kennel Club) göre, yiyecekler en az %29 protein ve %17 yağ içermelidir. Yeterli enerji alımı için çözünür karbonhidratlar ve düşük lif içeren bir diyet seçilmelidir. Hamilelik durumları için mutlaka veterinerlere danışılması gerekmektedir.


6- Sindirim Problemleri

     Köpeğinizin dışkılarını izlemek, onların sağlıklarını takip etmenin en önemli bir parçalarından biridir. Dışkı kıvamındaki, sıklığındaki ve kokusundaki değişiklikler genellikle beslenme veya sağlıkla ilgili temel sorunları işaret edebilir. Herhangi bir düzensizlik fark ederseniz bir veterinerle danışmalısınız. Köpeğinizin dışkılarına dayanarak beslenmesinde ayarlamalar yapmak, genellikle sindirim sağlığını ve genel refahını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Alıntıdır.

Kaynak: https://thedogstop.com/blog/choosing-the-right-dog-food-for-your-pet/

Paylaş: